Meripäiväleffat

Meripäivillä nautitaan myös laadukkaista elokuvista!  Merikeskus Vellamon auditorio toimii Meripäivien elokuvateatterina ja siellä nähdään elokuvat:

  • Haru, yksinäisten saari -dokumenttielokuva (Lumifilm Oy), yhteistyössä Meripäivät ja Suomen merimuseo
  • Teemu Leppälän dokumenttielokuvat Kapteeni laivassa ja Luotsi laivassa
  • Kati Kallion kuratoima tanssielokuvanäytös ”Merten tanssi”.

Elokuvanäytökset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Tapahtumapaikan osoite: Merikeskus Vellamo, auditorio (2. kerros), Tornatorintie 99, 48100 Kotka. Huom. Merikeskus Vellamo sijaitsee Meripäivien tapahtuma-alueen sisällä, eikä autolla ole mahdollista ajaa Merikeskus Vellamon eteen tai normaalille paikoitusalueelle. Lisätietoa Meripäiville saapumisesta tulossa myöhemmin.

Elokuvien aikataulu

Keskiviikko 23.7.

13.00 Jääkide trilogia 1. osa kirjajulkkarit Teemu Leppälä

  • Teemu Leppälän Jääkide trilogian ensimmäisen osan julkistustilaisuus (kaikille avoin tilaisuus)

13.30 Luotsi laivassa -dokumenttielokuva

15.30 Kapteeni laivassa – dokumenttielokuva

Torstai 24.7.

15.00 Merten tanssi -tanssielokuvanäytös

Perjantai 25.7.

13.00 Haru – yksinäisten saari -dokumentti

15.00 Merten tanssi -tanssielokuvanäytös

Lauantai 26.7.

13.00 Haru – yksinäisten saari -dokumentti

14.30 Luotsi laivassa – dokumenttielokuva

16.30 Kapteeni laivassa – dokumenttielokuva

 

Elokuvien tiedot

Haru, yksinäisten saari -dokumenttielokuva

Dokumentti kirjailija Tove Janssonin ja taidegraafikko Tuulikki Pietilän kesistä Harun luodolla Suomenlahdella 1970–1991. Sallittu kaikenikäisille. Lukija: Birgitta Ulfsson. Ohjaus: Kanerva Cederström ja Riikka Tanner. Lumifilm Oy.

Esitys liittyy Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumiseikkailu -näyttelyyn, joka on esillä Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa.

Kesto 44 minuuttia.

Kuva: Per Olov Jansson

Kapteeni laivassa – Dokumenttielokuva merenkulun vastuunkantajista

Teemu Leppälä

Kapteeni laivassa on dokumenttielokuva vastuusta, johtajuudesta ja syvästä yhteydestä mereen. Se vie katsojan alusten ja niiden kapteenien arkeen sekä kuljettaa haastattelujen kautta läpi myrskyjen, päätöksenteon paineiden ja ihmisten johtamisen haasteiden – niissä olosuhteissa, joissa maailma liikkuu, mutta harva meistä käy.

Elokuva seuraa useita kapteeneita eri aluksilla: jäänmurtajasta rahtilaivaan, erikoisaluksesta eläkkeellä olevan merikapteenin olohuoneeseen. Tarinat avautuvat useista näkökulmista, mutta ytimessä on aina kapteeni – ihminen, joka kantaa vastuun aluksestaan, miehistöstään ja merellä tehtävistä päätöksistä.

Dokumentti näyttää, millaista on elää ja työskennellä suljetussa ja vaativassa ympäristössä, jossa johtajuus punnitaan teoissa, ei titteleissä. Elokuva yhdistää visuaalisesti vaikuttavia merikuvia intiimeihin haastatteluihin ja arkisiin hetkiin komentosillalla. Samalla se nostaa esiin koko merenkulun klusterin merkityksen osana globaalia logistiikkaa, energiahuoltoa ja turvallisuutta.

Kapteeni laivassa ei tarjoa pelkkiä vastauksia – se antaa katsojalle tilaa oivaltaa, miltä tuntuu kantaa vastuuta merellä, aluksesta ja ympäristöstä.

Luotsi laivassa – Dokumentti merenkulun näkymättömistä ammattilaisista

Teemu Leppälä

Luotsi laivassa on dokumenttielokuva, joka tuo esiin luotsin vastuullisen ja vaativan työn ympäri vuoden – kaikissa sääolosuhteissa, eri aluksilla ja satamissa. Elokuva tarjoaa harvinaisen näkymän siihen miten luotsi nousee alukseen ja ottaa ohjat käsiinsä hetkillä, jolloin tarkkuus, kokemus ja paikallistuntemus ovat ratkaisevia.

Keväällä seuraamme luotsin työpäivää Kotkan edustalla Örregrundissa, jossa hän ohjaa autojen kuljetusaluksen M/S Arabian Breezen turvallisesti Kotkan satamaan. Kesällä siirrymme Helsinkiin, missä 290-metrinen risteilijä M/S Emerald Princess luotsataan Harmajalta Länsisatamaan – mittavan aluksen hallinta vaatii sekä rauhallisuutta että täsmällisyyttä. Syksyllä kamerat vievät katsojan Saimaan kapeille väylille, kun hollantilaista alusta luotsataan syksyisessä järvimaisemassa. Talvella siirrytään arktisiin olosuhteisiin Perämerelle, missä luotsaus tapahtuu jäiden keskellä Ajoksen luotsiasemalta.

Dokumentti nostaa esille paitsi luotsin työn vaativuuden ja inhimillisen ulottuvuuden, myös Suomen meriluonnon ja vesistöjen ainutlaatuisuuden, jotka ovat läsnä jokaisessa kuvassa ja hetkessä. Luotsi laivassa on kunnianosoitus merenkulun näkymättömille ammattilaisille.

Merten tanssi

Luonto on kautta aikojen ollut taiteilijoiden inspiraation lähde, aihe ja taiteen kohde. Näin on myös tanssielokuvan lajissa, joka yhdistää tanssi-ilmaisua ja elokuvataidetta. Varsinkin meri ja vesi elementteinä ovat innoittaneet monia tanssielokuvantekijöitä. Heitä puhuttelee veden ja vesistöjen visuaalisuus, veden kannattava noste sekä veden symbolinen merkitys kaiken puhdistavana ja elämän lähtökohtana. Meri ei ole vain luonnonvoima, vaan myös symboli vapaudelle, mysteerille ja muutokselle sekä kansojen yhdistymiselle.  Se edustaa niin voimaa kuin haavoittuvuutta, kauneutta ja tuhoa.

Fyysisen teatterin ja tanssin tekijät ovat olleet vahvasti mukana elokuvataiteen synnyssä. 1890-luvulta aina 1930-luvulle saakka elokuvat olivat niin sanottuja mykkäelokuvia, jolloin fyysiset toiminnot nousivat merkittävään rooliin elokuvakerronnassa. Samalla kehitettiin kamerateknologiaa ja kuvaamisen tapoja. Jo 1930-luvulla koreografinakin toiminut ohjaaja Busby Berkeley vei kameransa veden alle kuvatessaan Hollywood-musikaaliensa spektaakkelimaisia tanssikohtauksia.

Kati Kallion kuratoimassa näytöksessä nähdään lyhyiden kansainvälisten tanssielokuvien kooste, joissa vesi ja meri saavat keskeisen roolin. Kokonaisuudessa tanssitaan valaiden kanssa, eläydytään merenelävien elämään, pilkitään ja vapaudutaan ”vesimonstereista” tai ympäristön asettamista paineista. Monipuolinen elokuvanäytös esittelee taidelajin rikkautta ja monimuotoisuutta.

Nimi tanssielokuva on yleisnimitys taidemuodolle, joka yhdistää koreografiaa ja elokuvakerrontaa luoden niistä itsenäisiä teoksia.

Näytöksen kokonaiskesto 90-100 min. Sisältää yleiskeskustelun.